top of page

Recension: The Killers i Edinburgh

"Efter 20 år som frontman känns han fortfarande genuin"


Mr. Brightside är en låt som alltid har funnits med, en klassiker. Jag har även förstått att When We Were Young är en av The Killers stora låtar som främst känns igen från Guitar Hero. Det känns väldigt skrämmande att ett så stort rockband enbart förknippats med ett tv-spel hos vissa. Men det tog ändå lite tid innan jag själv hittade till bandet från "fabulous Las Vegas, Nevada". Vintern 2019 var det dock något som sköljde över mig och jag började utforska deras katalog och framför allt förstod jag att de skulle var riktigt bra live. Lycklig blev väl jag när jag såg att de skulle spela under Lollapalooza senare samma år. Men sen vet vi vad som hände, pandemin drog in.


År 2022 var Stockholmsfestivalen tillbaka och The Killers skulle avsluta hela kalaset, men då händer det i mina ögon – otänkbara. Med cirka fyra timmar kvar till spelningen ställer de in. Lång historia kort, jag fick inte se The Killers då, men när jag såg att de skulle spela i Europa så slog jag till. I vintras inkasserades därför biljetter till deras konsert i Edinburgh där de hade bokats in på Royal Highland Centre.


Det var ett stort gräsområde, ett stenkast från flygplatsen, och i takt med att solen steg ned så lyfte flygplan mot fjärran. Johnny Marr, tidigare gitarrist i The Smiths, värmde upp publiken med låtar som There Is a Light That Never Goes Out och Please, Please, Please, Let Me Get What I Want.


Väntan på The Killers var olidlig för undertecknad som hamnade alldeles för långt ifrån scenen. Efter att ha sneglat på deras tidigare setlist stod det tidigt klart att den här showen skulle bli något annorlunda. De rev nämligen av dunderhiten Mr. Brightside direkt.


Tyvärr gjorde just den inledningen det extra tydligt att ljudet inte var med dem denna dag. Om det var vinden som låg fel eller något helt annat är svårt att säga men det var svagt. Extra tydligt blev det under de stillsamma låtarna som Runaway Horses, en fantastiskt finstämd låt som tyvärr överröstades av mina överförfriskade konsertgrannar. Men trots det var det sammanlagt en enastående konsertupplevelse och det är få som kan hålla en publik som just Brandon Flowers.


Han är en liten figur med brett Las Vegas-vitt-leende som efter lite mer än 20 år som frontman i The Killers fortfarande lyckas vara genuin. Han är inte längre i tjugoårsåldern. I en färsk intervju med The Times berättade han om hur han tvingats dra tillbaka halva produktionen av det kommande albumet. Han insåg att han inte längre kan skriva låtar som "Somebody Told Me", han vill något annat.


En personlig höjdpunkt var när de spelade Rut, en låt som Flowers tillägnat sin fru, den flätades samman med Caution från albumet "Imploding the Mirage". Avslutningsvis bjöd The Killers upp Johnny Marr på scen. De spelade This Charming Man, en cover på The Smiths vilket är ett band som särskilt influerat Brandon Flowers. Och tillsammans slöt de upp i kvällens sista sång: When We Were Young.


Jag kan knappt vänta på att få se The Killers nästa gång, med bra ljudkvalitet


SETLIST:

 1. Mr. Brightside

 2. Spaceman

 3. Jenny Was a Friend of Mine

 4. Smile Like You Mean It

 5. Shot at the Night

 6. Run for Cover

 7. Human

 8. Somebody Told Me

 9. The Whole of the Moon (The Waterboys cover)

 10. Runaway Horses

 11. Bling (Confession of a King)

 12. Your Side of Town

 13. Runaways

 14. Read My Mind

 15. Dying Breed

 16. Caution

 17. All These Things That I've Done

 18. The Man

 19. This Charming Man (The Smiths cover, med Johnny Marr)

 20. When You Were Young (med Johnny Marr)

Av: Josefin JohanssonSenaste inlägg

Visa alla

Fredagslåten: Welcome to the Black Parade

Denna fredag tänkte jag presentera en låt som körde över mig som en ångvält förra sommaren. Av någon outgrundlig anledning var jag inte tuff nog att lyssna på My Chemical Romance tidigt 2000-tal. Så n

Comments


Recent Articles

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

 • Instagram
bottom of page