top of page

“Det finns ett sentimentalt värde i att återse dem”

Om hur supporterkultur bevarats i en av världens mest pengastinna ligor


Jonjo Heuerman är West Ham-supportern som räddat klubbhistoria, till höger syns han med minnesstenarna han räddat. Foto: Josefin Johansson / Privat.


Storklubbarna växer ur sina arenor när fotbollen ska paketeras till en superprodukt som hela världen ska kunna ta del av.

Men vem ser till att klubbhistoria och identitet inte går förlorad?

I West Ham United's fall heter räddaren Jonjo Heuerman.


Förberedelserna är i full gång utanför London Stadium i Stratford. Staden ligger i den östra delen av London som har genomgått en stor transformation sedan OS hölls här för drygt tio år sedan, i alla fall i vissa delar. För när den gigantiska gallerian med flera våningar fyllda av butiker och restauranger tar slut på andra sidan busstationen så erbjuds en betydligt gråare verklighet.


Men i dag kretsar allt kring fotboll. Supportrar har samlats både ute och inomhus, merch säljs längs huvudgatan som följer från tunnelbanan och food trucks står uppradade. Sedan säsongen 2016/2017 är det just den här platsen som West Ham United kallar för sitt hem. En knapp bussresa på tjugo minuter skiljer mellan deras nya arena och den gamla Boleyn Ground.


Idag står det bostäder på marken där fotbollshistoria skrivits i Upton Park, men delar av den har räddats av en ung West Ham-supporter: 20-åriga Jonjo Heuerman.


"Till minne av människor de förlorat"


Jonjo Heuerman är den som har räddat, förvarat och sett till att tegelstenarna, de med supportrars namn och hälsningar ingraverade vid Boleyn Ground, hamnat rätt. Nämligen hos de som en gång önskat att få just sin hälsning förevigad vid den gamla hemmaarenan.


De så kallade “commemorative bricks” eller “minnestegelstenar” som det blir grovt översatt är en vanlig företeelse, inte bara hos fotbollsklubbar. Deras existens präglas av att de upprättas i syfte att stötta en organisation eller verksamhet samtidigt som man kan få sitt eget eller någon annans namn inristat.


Skriften som fanns på stenarna vid West Ham Uniteds gamla arena är i dag till viss del återskapade utanför London Stadium, Men att återförenas med originalen är fortfarande det som väger tyngst.


– När vi flyttade ut från den gamla arenan så skulle väggen med tegelstenarna förstöras, då bestämde vi oss för att vi så klart skulle försöka ta hand om dem och se till att de kom hem till människorna som de tillhörde. Det är så mycket mer än ett namn på en tegelvägg. Jag har till exempel en egen sten med min farmors namn på, det är fantastiskt. Det finns en hel del personer som har tegelstenar till minne av människor som de har förlorat, det finns en ett sentimentalt värde i att få återse dem då, säger Jonjo Heuerman.


Hyllats av drottningen


Jonjo Heuerman är en trogen säsongskortsinnehavare, han har varit på West Ham Uniteds matcher sedan han var två år gammal. Hans välgörenhetsarbete för klubben startade cirka sju år senare.


I februari 2009 förlorade han sin farmor Lyn. Hon hade fått magcancer, samma sjukdom som Hammers-legenden Bobby Moore led av. Det var då Jonjo bestämde sig för att dels sprida kunskap om sjukdomen men också för att samla in pengar till forskning.


Hans första initiativ blev att gå från Wembley Stadium i nordvästra London till West Ham för att hedra sina båda hjältar.


– Kortfattat så var det så allt började, säger hans mamma Donna Heuerman och fortsätter:


– När han började gå så gav folk honom namn på personer som de hade förlorat och när han kom fram till West Ham så ropade han ut deras namn. Då var han nio år gammal och det var då han började samla in pengar. Han har nått ut till 1,5 miljoner människor och har samlat in 400 000 pund till Bobby Moore Fund för cancerforskning. När han var 13 år blev han den yngsta någonsin att hyllas av drottningen för sitt välgörenhetsarbete.


Kontaktades av rivningsbolaget


Sedan dess har Jonjo Heuermans äventyr fyllts på, han har bland annat cyklat mellan samtliga klubbar i Premier League. Få har undgått hans engagemang så när Boleyn Ground skulle rivas var det ingen slump att det ansvariga bolaget frågade om Jonjo ville ha några stolar från läktaren som han kunde auktionera ut senare. Men så småningom hörde de av sig kring andra delar som de ville rädda.


– Chefen för rivningsbolaget sa till Jonjo: “Jag är ett Arsenalfan, men mest av allt är jag ett fotbollsfan, och det finns två väldigt speciella väggar som jag inte kan riva”. Han fortsatte: “Det står folks namn där och som fotbollsfan kan jag bara inte förstöra allt, om jag en för en tar hand om tegelstenarna och ger dem till dig, kan du hitta deras ägare?”.


– Så sen kom Jonjo och sa: “Mamma, jag har några tegelstenar som kommer”.


Till en början förvarade de alla tegelstenar nere på supporterklubben. Då kunde folk komma förbi och se om just deras sten hade räddats och fanns kvar. Tack vare Jonjos kontaktnät i sociala medier har de nu kunnat återförena ungefär 80 procent av minnesstenarna till människorna som saknat dem. De har skickat dem över hela världen till länder som Australien, Texas, Singapore och Dubai.


"Längtade efter att återse hans tegelsten"


Boleyn Ground var West Ham Uniteds hemmaarena i över hundra år och vissa av tegelstenarna är flera generationer gamla. Några av personerna som har sina namn där har sedan länge gått bort men för deras familjer har det varit viktigt att få återse de ingraverade stenarna.


En av de första som de kunde lämna över var en sten som tillhörde en ung pojke, han var inte mer än åtta år när han på sin väg hem från West Ham Uniteds träningsanläggning blev påkörd av en bil. Han hade varit där och fått autografer. Nu hämtades hans tegelsten upp av en nära släkting.


– Hon längtade så efter att få återse hans tegelsten, för familjen så var det en del av honom, säger Jonjo Heuerman.


– Varje tegelsten på den där väggen betyder något för någon. De är väldigt viktiga för många människor, men jag tror att om inte jag, eller om inte vi, jag och mina volontärer tagit hand om dem, så hade de inte fått komma hem till sina ägare.


Klubben gjorde vad de kunde för att försöka rädda budskapen på de ingraverade stenarna men de kunde inte lova att alla skulle få tillbaka originalen från Boleyn Ground. Men när Jonjo och hans team tog sig an projektet så hjälpte de till med namnlistor över alla de som haft en minnessten.


"För mig handlar det om supportrarna"


Trots den goda viljan gick vissa stenar inte att rädda utan förstördes i rivningsprocessen. Majoriteten räddades dock och i dag är meddelandena från de ursprungliga tegelstenarna ingraverade på nytt utanför London Stadium. Men nu får de blicka nedåt, namn, minnesord och hyllningar är inskrivet på tunna stenar som marmorerar en stort området strax utanför entrén till arenan. Det kallas “The Champion Place” då även gamla klubbhjältar hyllas där.


– Tegelstenarna, originalen, betyder väldigt mycket för folk. Mer än de nya som finns vid arenan nu. Vi har fortfarande runt 300 stenar kvar i vår trädgård, vi vägrar att kasta dem. Då och då händer det att någon undrar om vi har just deras tegelsten och då går vi och kollar efter den, säger Donna Heuerman.


Här samlas supportar för att läsa namnen och hyllningarna. Foto: Josefin Johansson


I en värld där fotbollskulturen dagligen brottas med krafter som premierar superligor vill Jonjo Heuerman betona vad han tycker att fotbollen egentligen handlar om.


– För mig kommer West Ham alltid att handla om supportrarna, det spelar ingen roll vart vi spelar. Jag saknar Upton Park och Boleyn Ground. Jag har många fina minnen därifrån, hela klubben delar fina minnen från den tiden. Men det är i den här riktningen som fotbollen går nu. Allt moderniseras, i mina ögon var det oundvikligt att West Ham en dag skulle behöva byta arena. Det var bara en tidsfråga. Det var något vi behövde göra.


Supportrar lämnar skrikande food trucks bakom sig och går upp för att inta sina platser på läktaren. De får se West Ham spela oavgjort mot rivalerna Tottenham. Efter ännu en fish and chips från någon av de uppradade små lastbilarna rör de sig nedåt tunnelbanan.


En kvinna och hennes familj med man och barn dröjer sig kvar. De letar efter stenen som tillhör hennes pappa. Lyckan är dock inte med dem just den här kvällen, det är för svårt att navigera. Tid och en tydlig strategi är nyckeln för att lyckas hitta just sin sten bland alla andras. Men historia skapat av supportrarna fortsätter att vara en viktig del av West Ham United.


Av: Josefin Johansson jossanskriver@gmail.com


Comentários


Recent Articles

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Instagram

Let us know what's on your mind

Thanks for submitting!

© 2023 by La Belle Époque 

Female Journalism and Freelance Community

bottom of page