top of page

Del 2: Tour de France, etapp för etapp

Lugnet före stormen sedan blossade den stora duellen upp på riktigt

Det blev en riktig duell mellan de största stjärnorna under den elfte etappen. Foto: A.S.O./Billy Ceusters


Här kommer du inte att finna referat från Tour de France 2024.

Vad som däremot kommer att erbjudas är en liten smakbit, av i mitt tycke, den starkaste storyn från respektive etapp under världens bästa cykeltävling. Enjoy!

 

ETAPP 10: ORLÉANS > SAINT-AMAND-MONTROND (187.3 KM) 


Resultat: etapp 10:

 1. Jasper Philipsen - Alpecin - Deceuninck

 2. Biniam Girmay - Intermarché - Wanty

 3. Pascal Ackermann - Israel- Premier Tech

Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Äntligen, Philipsen!


Ordet “äntligen” kan användas på åtminstone två sätt under den tionde etappen av Tour de France. För efter vilodagen måste det ändå sägas att det blev en lugn start för samtliga cyklister. Den hände. Typ. Ingenting. Bokstavligen. Klungan var intakt och till och med blixtar och dunder uteblev då risken för oväder avtog. Slutfasen av etappen innehöll en riskfylld vänstersväng men spurtarna som skulle göra upp det höll sig i skinnet. Det var först sista milen som det (äntligen) hände något där framme i täten. Och (äntligen) fick Jasper Philipsen till det och kunde leverera en slutfinish som var ohotbar efter de andraplatser som fram till i dag präglat inledningen för hans del. 


Där bakom gjorde Biniam Girmay ännu en stark etapp och gör sig verkligen hemmastad i den gröna poängtröjan. Värt att nämna, utanför pallen, var Wout van Aerts fjärdeplats som lovade gott. Det borde väl även vara hans tur snart, han lär nämligen vara revanschsugen på dagens vinnare.


 

ETAPP 11: ÉVAUX-LES-BAINS > LE LIORAN (211 KM) 


Resultat, etapp 11: 

 1. Jonas Vingegaard - Team Visma Lease a Bike

 2. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates 

 3. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Segern som var lika med livet


Om det var lugnt under gårdagens etapp var dagens den raka motsatsen. Tempot var högt tidigt och flera cyklister tvingades släppa greppet om klungan. Det stenhårda förutsättningarna i bergen bäddade för de allra tuffaste: Tadej Pogacar och Jonas Vingegaard. 


Med cirka tre mil kvar satte mannen i den gula ledartröjan in attacken och avståndet ned till hans konkurrenter växte till över 30 sekunder. Närmast jagande var framför allt Jonas Vingegaard, Primoz Roglc (som sedermera vurpade) och Remco Evenepoel. Och den här etappen tänkte inte Vingegaard låta Pogacar njuta av någon solonummer. Dansken tog lugnt och metodiskt ikapp avståndet och de sista kilometrarna var det han som förde täten med Giro d’Italia-vinnaren på rulle. När det hela skulle avgöras visade Jonas Vingegaard, som för 98 dagar sedan var med om en otäck krasch, att han menar allvar med sitt deltagande i Tour de France. Med en liten, men säker, marginal vann han den elfte etappen. 


Efter segern var han mycket känslosam. 


“På grund av vart jag kommer ifrån de senaste tre månaderna, och all otur med kraschen…Jag trodde verkligen att jag skulle dö för tre månader sedan – nu sitter jag här med en etappseger i den största cykeltävlingen i världen, det är otroligt”, sa han enligt Rouleur efter triumfen.


 


ETAPP 12: AURILLAC > VILLENEUVE-SUR-LOT (203.6 KM)


Resultat, etapp 12: 

 1. Biniam Girmay - Intermarché - Wanty

 1. Wout van Aert - Team Visma-Lease a bike

 2. Pascal Ackermann - Israel- Premier Tech 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Hit, men inte längre, Roglic


Den tolfte etappen av Tour de France – handlade både om en stor triumf och ett nederlag av liknande dignitet. Biniam Girmay är för dagen inne i ett riktigt stim. Han lever sitt bästa liv och det syns inte minst på cykeln. 24-åringen tog under torsdagen sin tredje etappseger. 


Andra tongångar var det dock för Primoz Roglic denna etapp. Cyklisten, som är tio år äldre än eritreanen som gick segrande, vurpade redan dagen innan – men fallet under den tolfte etappen blev desto värre. Med tolv kilometer kvar av sträckan lyckades en framförvarande cyklist inte undvika centrifugen framför honom – och Roglic hann inte väja. 


Roglic, som då låg fyra i den allmänna klassificeringen, sågs sedan lugnt ta sig in i sista biten utan vidare ansträngning. Redan då väcktes misstankar om att just detta fallet var tuffare än det tidigare. Han halkade ned på en sjätteplats och under fredagen, strax innan den trettonde etappen kom beskedet att han tvingas lämna Tour de France. 


Primoz Roglic tenderar att alltför ofta trilla av sin cykel – ett rykte som fortsätter att följa honom. År 2020 slutade han tvåa i den allmänna klassificeringen i Tour de France. Inför årets upplaga hade han bytt stall från Team Visma-Lease a bike till Red Bull - BORA - Hansgrohe för att få chansen att vara ledare i ett lag. Men nu får hans lagkamrater fortsätta utan honom. 


 

ETAPP 13: AGEN > PAU (165.3 KM)


Resultat, etapp 13:

 1. Jasper Philipsen - Alpecin - Deceuninck

 2. Wout van Aert - Team Visma-Lease a bike

 3. Pascal Ackermann - Israel- Premier Tech 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Getingboet bland hetlevrade spurtare


Dagens resultat såg nästintill likadant ut som gårdagens – förutom att Biniam Girmay “bara” slutade fyra. Men det var ingen i utbrytningen som lyckades hålla hela vägen utan det var upplagt för en riktig spurt sista biten. 


Under den tolfte etappen blev både Arnaud Démare och Mark Cavendish nedflyttade i resultatlistan för att inte ha hållit rakt spår sista biten då de inlett spurten. Något som debatterades hett innan den trettonde etappen rullade iväg. Den enda som i stort sett verkade nöjd med beslutet var Wout van Aert som var den som stördes av fransosen Arnaud Démare.


I dagens slutforcering var det dock ingen som kom i kläm (om man inte räknar med vurpan som skedde med kort innan mållinjen), och det var nog Philipsen nöjd med. 26-åringen höll sig till regelboken och vann med en säker marginal före just landsmannen Wout van Aert, som tålmodigt får vänta på nästa chans. 


 

ETAPP 14: PAU > SAINT-LARY-SOULAN PLA D’ADET (151.9 KM) 


Resultat, etapp 14:

 1. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates 

 2. Jonas Vingegaard - Team Visma Lease a Bike

 3. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Sprakande “Pogi”


Det kan vara både för och emot honom – men Tadej Pogacar älskar att tävla. Och vem skulle inte göra det om man hade just hans cykeltalang? När andra kalkylerar med allvarliga rynkor i pannan ler han brett med en finurlig blick. 


Efter gårdagens etapp la han upp flera bilder och klipp på Instagram med olika Eminem-låtar i bakgrunden. Redan där borde alla ha förstått att stjärnan hade extraordinära planer på gång. När den tuffaste utmaning, hittills, väntade i bergen gjorde han det som alla cykelfans bara hade kunnat drömma om. Han låg långt fram i klungan och till slut gav han också lagkamraten Adam Yates klartecken att attackera. Hela dagen hade ryktet gått bland de olika stallen att UAE Team Emirates ville kontrollera etappen – men det här var ändå något extra. 


Enligt Pogacar själv gick han på instinkt när han senare bestämde sig för att ta ikapp avståndet som Yates och de övriga skapat där framme. Det var en perfekt planerad och improviserad manöver. De som jagade honom var inte helt oväntat Jonas Vingegaard och Remco Evenepoel– men den här gången var det ingen som lyckades ta sig förbi honom. I och med segern utökar han nu avståndet till sina konkurrenter i den allmänna klassificeringen. Somliga kallar hans agerande dumdristigt i världens tuffaste cykeltävling – om det inte skulle hålla hela vägen. Men Pogacar bryr sig inte, han älskar bara att cykla.


 

ETAPP 15: LOUDENVIELLE > PLATEAU DE BEILLE (197.7 KM)


Resultat, etapp 15:

 1. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates 

 2. Jonas Vingegaard - Team Visma Lease a Bike

 3. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Är det klart nu? 


Vad ska man säga? Finns det ord kvar? Den 15:e etappen var ännu en tuff sådan i Pyrenéerna. Förutom den utmanande terrängen fick cyklisterna även brottas med värmen. Det hindrade dock inte stjärnorna från att ännu en gång bjuda på otrolig underhållning. Efter lördagens etapp var det uppenbart att Team Visma Lease a Bike skulle tvingas till en mer offensiv taktik denna gång. De ville grilla konkurrenterna i ett tufft tempo – och sedan släppa iväg Jonas Vingegaard. 


Det blev också precis så som de genomförde etappen – men Tadej Pogacar hade ben som ville och kunde mer än Vingegaards för dagen. Just när det såg ut som att den slovenska segermaskinen kämpade för att hänga på tog han några klunkar vatten och sedan dröjde det inte länge innan han satte in en egen attack som ingen annan kunde matcha. I och med segern utökade Pogacar marginalen ned till sina konkurrenter i den allmänna klassificeringen, och frågan är om det är klart nu? Mycket talar för det, men samtidigt är det här Tour de France. En enda etapp kan ändra på allt.


Av: Josefin Johansson


Commentaires


Recent Articles

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

 • Instagram
bottom of page