top of page

Del 1: Tour de France, etapp för etapp

Så har de första etapperna varit: Historiska segrar, Batman-looken och maktdemonstration

Tadej Pogacar, just nu i den gula ledartröjan, under den nionde etappen. Foto: A.S.O./Billy Ceusters


Här kommer du inte att finna referat från Tour de France 2024.

Vad som däremot kommer att erbjudas är en liten smakbit, av i mitt tycke, den starkaste storyn från respektive etapp under världens bästa cykeltävling. Enjoy!


ETAPP 1: FLORENCE > RIMINI (203.6 KM)Resultat, etapp 1:

 1. Romain Bardet - Team dsm-firmenich PostNL

 2. Frank Van den Broek - Team dsm-firmenich PostNL

 3. Wout van Aert - Team Visma-Lease a bike


En romantisk inledning på slutet för Romain Bardet 


Romain Bardet vann den första etappen av Tour de France 2024 och hade på förhand annonserat att det här var hans sista deltagande i den ikoniska tävlingen. Senaste han vunnit en etapp på touren var 2017, och nu fick han alltså göra det igen. Och inte bara det, segern innebar också att han bär den gula ledartröjan under den andra etappen. Något som Bardet fått vänta på i 11 år, men den som väntar på något gott…


Vid målgång pekade den 33-årige fransmannen bakåt och tackade sin betydligt yngre lagkamrat Frank van den Broek, 23, för draghjälpen efter att de två lämnat sina konkurrenter bakom sig. Team dsm-firmenich PostNL kunde därmed lägga beslag på de två främsta placeringarna och den prestigefyllda tröjan. 


“Att vinna med en lagkamrat ger så mycket mer för det var det enda sättet vi kunde göra det på i dag. Jag säger vi för han vann lika mycket som mig i dag. Det är så här vi vill tävla. Det här är hans (Van den Broeks) första Tour de France och han var den enda av tre killar, med Warren och mig, som hade tillåtelse att vara med i utbrytningen i dag för att se om vi skulle kunna lyckas ta några poäng och kanske gå hela vägen”, sa Romain Bardet på presskonferensen enligt Rouleur. 


 

ETAPP 2: CESENATICO > BOLOGNE (165.3 KM)


Resultat, etapp 2:

 1. Kevin Vauquelin - Arkéa - B&B Hotels

 2. Jonas Abrahamsen - Uno-X Mobility 

 3. Quentin Pacher - Groupama - FDJ 


Gula ledartröjan bars av: Romain Bardet 


Jodå, Vingegaard är med på noterna 


Sedan Jonas Vingegaards krasch på den fjärde etappen av Baskien runt har det varit oklart om den danska stjärnan skulle hinna bli redo för start i Tour de France. Men när Team Visma-Lease a bike presenterade sitt lag inför touren var Vingegaard med som den självklara ledaren. Titelförsvararen är nu på jakt efter sin tredje seger i Tour de France, vilket även hans främsta rival Tadej Pogacar är. 


Även om Vingegaard på presskonferensen, inför den första tävlingsdagen, sa att det var en seger i sig att han var på plats visste alla fans att dansken är ute efter mer än så. Samtidigt spekulerade experter kring att UAE Team Emirates och Pogacar tidigt skulle vilja testa vad Vingegaard går för i touren. 


Så, redan i etapp två fick cykelfansen uppleva den lika nervkittlande som bekanta synen när de två stjärnorna drog iväg på egen hand. I slutet på den branta stigningen uppför Côte de San Luca satte Tadej Pogacar iväg. Men han hann inte mer än att tänka “attack” innan Vingegaard hängde på tätt bakom honom. De låg sedan och växeldrog den sista biten. Slovenen säkrade den gula ledartröjan i och med sitt drag, men framför allt visade Vingegaard att han inte tänker vara med som någon statist. 


 

 ETAPP 3: PLASIANCE > TURIN (151.9 KM) 


Resultat, etapp 3:

 1. Biniam Girmay - Intermarché - Wanty

 2. Fernando Gaviria - Movistar Team

 3. Arnaud de Lie - Lotto Dstny 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Historisk seger för “Bini”


I den tredje etappen blev det ett desto större fokus på vinnaren, och det var framför allt spurtarna som förväntades göra upp om segern. Efter att ha tagit sig igenom sträckan, som var den längsta under touren, var det många som ville göra upp om det den sista biten. Det var dock flera cyklister som fick sina ambitioner kraschade, bokstavligen. Wout van Aert och Christophe Laporte var bara några av dem som fick smaka på asfalten. Trots den stora vurpan som drog ned flera segeraspiranter var det en bred skara som närmade sig mållinjen. Och längst ut kom 24-åringen Biniam Girmay som höll hela vägen. 


I och med triumfen skrev eritreanen historia som den förste svarta afrikanen att vinna en etapp under Tour de France. “Bini” var märkbart tagen av stunden och betonade vikten av att fortsätta bana väg för unga afrikanska cyklister. 


“Det är många hinder, särskilt om du är en afrikansk cyklist. Det är inte lätt eftersom att du bara tävlar i lokala lopp så då har du inte mycket tid att visa upp din potential”, sa Girmay enligt Rouleur och fortsatte:


“I dag kommer alla tro på att afrikanska cyklister kan åstadkomma vad som helst”. 


 

ETAPP 4: PINEROLO > VALLOIRE (197.7 KM) 


Resultat, etapp 4:

 1. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates 

 2. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step

 3. Juan Ayuso - UAE Team Emirates 


Gula ledartröjan bars av: Richard Carapaz 


Ostoppbara Tadej

Tadej Pogacar är i toppform och fjärde etappen var som klippt och skuren för stjärnan som visade att han bara värmde upp i och med den överlägsna segern i Giro d’Italia tidigare i maj. Under tisdagen fick han bergspassen Col du Galibier att se ut som en kulle när han lämnade sina konkurrenter i stigningen – och dessutom snodde åt sig bonussekunder. 


Jonas Vingegaard gjorde vad han kunde för att följa med en bit men fick tillslut släppa iväg Pogacar som gled ned solo sista biten. Slovenien gjorde allt vad han kunde för att vinna tid – även när det gick nedför. Och troligen kunde han, med några fler kilon på sig än Vingegaard, utnyttja sin vikt. De sista kilometerna, när det blivit platt igen, såg det åtminstone ut som att han kramade ut allt vad han förmådde. Trots det var han den som förmodligen såg allra piggast ut när han korsade mållinjen efter den minst sagt tuffa etappen. I och med segern säkrade han också återigen den gula ledartröjan. Dessutom är han nu den som snabbast tagit sig uppför Col du Galibier. 


 

ETAPP 5: SAINT-JEAN-DE-MAURIENNE > SAINT VULBAS (177.4 KM) 


Resultat, etapp 5:

 1. Mark Cavendish - Astana Qazaqstan Team

 2. Jasper Philipsen - Alpecin - Deceuninck

 3. Alexander Kristoff - Uno-X Mobility 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Historiska Cavendish 


Förra årets Tour de France skulle bli Mark Cavendish allra sista. Men den fick ett slut som omöjligt kunde vara slutet på en enastående karriär. En stjärna i tårar med en krossad dröm – och ett brutet nyckelben i den åttonde etappen. Britten var på jakt efter den 35:e triumfen i Tour de France för att ensam kunna sitta på tronen som den meste segraren i tävlingen. 


Han övertalades av sitt Astana Qazaqstan Team att ge det ytterligare ett försök. När 39-åringen ställde sig på startlinjen i årets Tour de France fick han den värsta tänkbara inledningen (om man bortser från att han ändå satt kvar på cykeln) och drabbades svårt att värmen som rådde den första etappen. Hans lag lämnade dock inte hans sida och såg till att han kom in i mål inom tidsramen. Inför den femte etappen var det inte mycket som talade för Cavendish förrän den sista stöten skulle sättas in i sprinten. Då visade han att gammal är äldst. Han hittade de perfekta ryggarna att följa och vann tämligen säkert före betydligt yngre Jasper Philipsen. 


Cavendish, har trots antalet stora segrar, brottats med flera motgångar under karriären och gått igenom tunga perioder kantade av psykisk ohälsa. Men i Saint Vulbas var plötsligt allt som det skulle och lord Mark Cavendish nådde äntligen sitt efterlängtade mål. Kronan på verket. 


“Självklart trodde inte folk på att jag kunde vinna en till etapp i Tour de France och det är för att de inte vet vad som krävs för att vinna en etapp i touren”, sa Mark Cavendish till cykelmagasinet Rouleur.


 

ETAPP 6: MÂCON > DIJON  (163.5 KM) 


Resultat, etapp 6:

 1. Dylan Groenewegen – Team Jayco AlUla

 2. Biniam Girmay - Intermarché - Wanty

 3. Fernando Gaviria – Movistar Team 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


“Batman” nådde hela vägen 


Dylan Groenewegen, 31, har haft några knepiga år som cyklist. Allt förändrades för honom när han 2020 under Tour de Pologne kolliderade med Fabio Jakobsen i en otäck krasch, som han bedömdes vara orsaken till. Jakobsen kämpade för sitt liv – och tog sig tillbaka som cyklist. Groenewegen tilldelades nio månaders avstängning och har sedan dess hållit en lågmäld profil, även om han också beskrivs som en naturligt tillbakadragen figur. 


I årets Tour de France har dock blickarna riktats mot honom på grund av hans “Batman”-inspirerade cykelglasögon. Mellan de breda glasen har han ett nässkydd, helt enkelt för att kunna susa fram fortare genom vinden. UCI (Union Cycliste Internationale) förbjöd honom först från att bära den – då produkten inte fanns tillgänglig för alla ute på marknaden. Varumärket bakom innovationen, Scicon, lade då ut “nässkyddet” till försäljning för 350 euro, något som väckt en hel del reaktioner. 


Hur som, i den sjätte etappen var det Dylan Groenewegen som var snabbast till slut, om det berodde på det omdiskuterade nässkyddet? Därom tvista de lärde. 


 

ETAPP 7: NUIT-SAINT-GEORGES > GEVREY-CHAMBERTIN (25.3 KM)

Resultat, etapp 7:

 1. Remco Evenpoel - Soudal Quick-Step

 2. Tadej Pogacar - UAE Team Emirates 

 3. Primoz Roglic - Red Bull - BORA - hansgrohe


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 

Då Remco blev en av de stora killarna 

Rubriken är kanske aningen missvisande. Remco Evenepoel är 24 år. Tadej Pogacar är 25 år och Jonas Vingegaard är 27 år. Åldersmässigt är det kanske inte någon större skillnad, men till skillnad från de två sistnämnda herrarna så är det här första gången i Tour de France Remco Evenepoel. Och belgaren har redan nu markerat sitt revir i totalställningen. Han är en av dem som kan “förstöra” för de två favoriterna. Inför dagens tempoetapp var det dock han som, i egenskap av världsmästare, bar på favoritskapet. Pogacar var den som utgjorde ett verkligt hot, kanske särskilt när Evenpoel oroligt tittade mot sitt bakhjul och trodde att han råkat ut för punktering. Så var lyckligtvis inte fallet och Soudal Quick-Step-cyklisten kunde vinna med en segermarginal på tolv sekunder före Pogacar. Triumfen innebär att 24-åringen nu vunnit etapper på samtliga grand tours. 


“Vi har alltid sagt att vi siktar på topp fem som huvudmål, men självklart nu har vi tävlat i ett vecka och är tvåa, med lite marginal till trean och fyra, det är något vi borde försöka att försvara, vi får se hur benen känns under vecka två och tre”, sa Remco Evenepoel enligt cykelmagasinet Rouleur. 


 


ETAPP 8: SEMUR-EN-AUXOIS > COLOMBEY-LES-DEUX-EGLISES (183.4 KM) 


Resultat, etapp 8:

 1. Biniam Girmay - Intermarché - Wanty

 2. Jasper Philipsen - Alpecin - Deceuninck

 3. Arnaud De Lie - Lotto Dstny 


Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


När saker och ting egentligen inte spelar någon roll 


Vart ska man börja? Vid det här laget finns det många cyklisters öden att berätta om i touren. Som Jasper Philipsens. Den 26-årige belgaren har nu två andraplatser så här långt och blev dessutom deklasserad i den sjätte etappen. Sedan finns även norrmannen Jonas Abrahamsen som blir allt mer trygg i bergatröjan och den åttonde etappen genomförde han stora delar solo innan spurtarna hann ikapp honom till slut. Dagens huvudperson var dock en annan cyklist som skaffat sig självförtroende i ett annat ställ, nämligen den gröna poängtröjan. Samtidigt som det lutade lätt uppför sista biten satte Biniam Girmay in attacken och avgjorde på ett säkert – och snyggt sätt. 


Men när alla kom i mål var det ändå få saker som spelade någon roll. Då kom nämligen beskedet om att den 25-årige norska cyklisten André Drege mist sitt liv efter en olycka i den näst sista etappen under Tour de Austria. Eurosports programledare Orla Chennaoui hade svårt att hålla rösten intakt när hon berättade vad som hänt. Och fler reaktioner trillade in.


“Jag är lite i chock just nu. Det är tufft att höra om det som skett. Det är verkligen sorgligt”, sa stjärnan Tadej Pogacar till norska TV2. 


Sista etappen av Tour de Austria ställdes in. Men för gänget i Frankrike fortsätter resan, med allt vad det innebär. Show must go on. 


 

ETAPP 9: TROYES > TROYES (199 KM) 


Resultat, etapp 9:

 1. Anthony Turgis - TotalEnergies 

 2. Thomas Pidcock - INEOS Grenadiers 

 3. Derek Gee - Israel- Premier Tech

Gula ledartröjan bars av: Tadej Pogacar 


Att ta vara på chansen när den uppdagas


Inför årets Tour de France delades wild cards ut till två lag: Uno-X och TotalEnergies. Det sistnämnda laget hade vid sitt intåg i tävlingen inte vunnit något riktigt stort på sju år. Men det skulle Anthony Turgis se till att ändra på. Men först skulle dagens minst sagt utmanande sträcka bemästras.


Söndagens etapp innebar att cyklisterna fick ta sig an tuffa sträckor på grus, vissa så tuffa – och lösa – att cyklisterna fick kliva av och springa jämte cykeln för att få fart uppför. Det döks ned i diken, cyklades på gräskanter och GC (general classification)-stjärnorna trilskades flera gånger om taktiken. Och till slut fick Tadej Pogacar och Remco Evenepoel inse att Jonas Vingegaard inte ville leka vidare med dem.


Där framme var det en tapper skara som skulle spurta om det.  Jasper Stuyven hade ambitioner om att hans solorace skulle räcka hela vägen, men det var flera som ville göra upp om det. Och det är där Anthony Turgis kommer in i bilden. Han gick in i duell med Derek Gee, och trodde att han hade satt in attacken för tidigt, men trots det var det han som var först över mållinjen. I och med det kunde den 30-årige fransosen kamma hem karriärens, hittills största seger. Ibland är det viktigaste bara att vara redo att ta chansen när den uppdagar sig, precis som Anthony Turgis och TotalEnergies gjorde. 


Av: Josefin Johansson jossanskriver@gmail.com


Comments


Recent Articles

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

 • Instagram
bottom of page